Imamo za vas jednostavan recept za ovakve prohladne dane, kad biste rađe upalili pećnicu i zagrijali se uz neki fini i brzi zalogajčić i čašu toplog mlijeka!

Kroasani, ili “croissant”, najdraži lisnati izum. Njihovo savršenstvo dolazi do izražaja tek kad im se potpuno posvetimo u izradi. S vama dijelimo divan recept koji će vas zasigurno oduševiti i zadiviti već samim izgledom. Možete ih puniti sa svojim najdražim marmeladama, ili čokoladom, ili ipak sirom i šunkom, ovisno da li ste više ljubitelji slatkih ili slanih varijanti. Mi smo se odlučili za slanu verziju sa bučinim sjemenkama.

Sastojci:

  • 700 g glatkog brašna
  • 1 svježji kvasac
  • 200 ml Tonka mlijeka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 žlica šečera
  • 1 žlica soli
  • Tonka Planinski jogurt
  • 2 jaja
  • 200 g maslaca
  • Sjemenke

Upute:

Razmrvite kvasac sa šečerom u toplom mlijeku. Pustite da odstoji. U veliku posudu stavite brašno i sol. Dodajte kvasac i promiješajte sve. Zatim redom dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči. Na pobrašnjenoj podlozi, tijesto podijelite na 8 jednakih kuglica.  Uzmite komad papira za pečenje i na njemu razvaljajte prvu kuglicu. Na drugom papiru za pečenje razvlačiti ćete preostale kuglice tijesta jednu po jednu.

Preko prvog tijesta naribajte malo maslaca. Zatim preko toga prebacite drugo tijesto i odstranite papir. Preko tog tijesta ponovno naribajte maslac, i tako sve dok ne potrošite tijesto. Na zadnji krug tijesta nećete stavljati maslac. Sada sve lagano razvaljajte u veliki krug.

Sa malim nožićem izrežite trake. Svaku traku umotajte u kroasan.

Kroasane posložite na pleh i pustite da odmaraju 20 minuta. Zatim ih premažite razmućenim žutanjkom i posujte sa sjemenkama.

Pecite ih oko 25 minuta na 180 °C. U slast!

Izvor: Food blogerica Dalmatian things with Nina