Jučer smo zapalili već drugu adventsku svijećicu dok se miris prvih božićnih kolača širio u svim domovima. Food blogerica Ave dulcis nam je, iz posebnog kalupa njene none, najdraža uspomena od koje svaki kolač dobije neki poseban okus, pripremila kuglof obogaćen začinima sa našim božićnim svježim mlijekom. Ako se poigrate dekoracijom, i uz malo vilinske magije, može biti prekrasan ukras na blagdanskom stolu!

 

Sastojci za kuglof:

100 gr otopljenog maslaca

100 ml Tonka svježeg mlijeka

korica i sok bio limuna

230 gr glatkog brašna

1 1/2 žličica praška za pecivo

1 žličica cimeta

vanilija

2 jabuke

3 jaja

180 gr tamnog muscovado šećera

5 žlica meda
 

Za dekoraciju:

šećer u prahu i nar

 

Priprema:
Jabuke ogulite i naribajte pa zajedno sa medom, cimetom i limunovim sokom i koricom dinstajte na laganoj vatri dok potpuno ne omekšaju. Jaja umutite pjenasto sa šećerom. U zdjeli za miješanje dodajte brašno i prašak za pecivo. Maslac otopite pa mu dodajte hladno mlijeko. Kad se jabuke ohlade propasirajte ih štapnim mikserom. Sad možete sjediniti sve sastojke. Kalup premažite maslacem i pospite brašnom pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Kuglof se peče na 175 stupnjeva 40-45minuta. Ohladite i izvadite iz kalupa pa ukrasite po želji.

Autorica: food blogerica Ave Dulcis