Ovog vikenda pripremili smo tortu od nara s našim božićnim svježim mlijekom. Jednostavna slastica za cijelu obitelj koja priziva grijanje pred kaminom u društvu malih i velikih gurmana i malo vilinske magije.

SASTOJCI
• 0,5 šalice svježeg Tonka mlijeka
• 1 šalica svježih bobica nara
• 1,5 šalice pirovog brašna
• 1 žlica mljevenih badema
• 1,5 žličice praška za pecivo
• 0,5 žličice soli
• 6 žlica maslaca, na sobnoj temperaturi (+ dodatno za namastiti posudu za pečenje)
• 1 šalica šećera kokosovog cvijeta
• 1 jaje
• 2 žličice ekstrakta vanilije

PRIPREMA
1. Bobice nara položite na tanjur te kuhinjskim papirom uklonite eventualni višak vode i odložite sa strane.
2. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namastite dublju posudu za pečenje promjera 20-ak cm.
3. U srednje velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, mljevene bademe i sol; odložite sa strane. U velikoj posudi mikserom miksajte maslac dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte šećer i miksajte na srednjoj brzini nekoliko minuta dok ne dobijete homogenu smjesu. Ugasite mikser pa dodajte jaja, mlijeko i ekstrakt vanilije, te umiksajte na sporijoj brzini. Sporom brzinom, mikserom postepeno umiksavajte mješavinu s brašnom dok ne dobijete homogenu smjesu.
4. Prelijte smjesu u pripremljenu posudu za pečenje i izravnajte površinu. Pospite bobicama nara koje ćete blago utisnuti u smjesu.
5. Pecite 10 minutes na 180 °C, a potom smanjite temperaturu pećnice na 160 °C i pecite narednih 50 do 60 minuta ili dok čačkalica koju ste zaboli u sredinu torte ne ostane suha.
6. Posudu za pečenje položite na rešetku i ostavite da se ohladi. Odrežite na kriške i poslužite uz šalicu mlijeka ili čaja.

Autorica: food blogerica Petra Longin