Nakon posjeta Londonu, food blogerica Vedrana Jakus morala je na listu slastica svakako uvrstiti i engleska mirišljava slatka peciva (scones) s limunom i đumbirom. Uz aromatiziranu kremu od našeg svježeg domaćeg mlijeka s lokalnih pašnjaka, u posebnom božićnom izdanju, svakako mogu proći kao prilog popodnevnom čaju ili pak kao doručak uz kavu.

Sastojci:
180 ml svježeg Tonka mlijeka
100g omekšalog Tonka maslaca
400 g brašna
1 prašak za pecivo
1 čajna žličica sode bikarbone
prstohvat soli
1 čajna žličica đumbira u prahu
40 g šećera
1 jušna žlica ruma
2 jaja
sok od 1 limuna
korica od 2 limuna
50g sjeckanog ušećerenog đumbira

Suhe sastojke sjedinite, te u to miješajući dodajte mlijeko, rum, sok od limuna i umućena jaja. Kada se počne stvarati tijesto umiješajte koricu limuna i sjeckani đumbir. Tijesto razvaljajte i izrežite oblike po želji.

Božićna krema (dulce di leche):
500 ml svježeg Tonka mlijeka
100g šećera
nekoliko kapi arome vanilije
anis
cimet

U toplo mlijeko dodajte ostale sastojke i kuhajte oko sat i pol na laganoj vatri. Kada krema postane gusta izlijte ju u staklenku i dobro ohladite. Gustoću možete provjeriti tako da malo kreme izvadite žlicom i pričekate da se ohladi.

Autorica: food blogerica Vedrana Jakus Matešković