Gusta tekstura Planinskog jogurta daje ovoj torti savršenu kremoznost i odličan okus, a doziranjem kuhanih jagoda postižemo ovaj zgodni ombre efekt zbog kojeg ćete ostaviti dojam kao da ste se jako namučili oko deserta – a zapravo je vrlo jednostavan!
Podloga
- 150 g keksa s maslacem, digestive, integralni…
- 100 g otopljenog maslaca
Umak od jagoda
- 300 g jagoda
- 1 žlica šećera
- 1 žlica škrobnog brašna
Krema
- 450 g Tonka Planinskog jogurta
- 200 ml Tonka vrhnja za šlag
- 70 g šećera
- 1 žlica ekstrakta vanilije ili sjemenke iz jedne mahune vanilije
- 15 g mljevene želatine i 5 žlica vode
- po želji korica limuna
Dekoracija
- svježe jagode
- listići badema
- listići mente
Upute
-
Sastojci su za tortu promjera 18-20 cm (za tortu projera 22-24 cm koristite 200 g keksa i 125 g maslaca te kremu od 600 g jogurta i 300 ml vrhnja. Za 26-28 cm idemo na 250 g keksa i 175 g maslaca te kremu od 750 g jogurta i 350 ml vrhnja)
-
Prvo pripremite kalup za tortu: na dno stavite tanki karton, stranice premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
-
Pripremite umak od jagoda – jagode narežite i pomiješajte sa šećerom pa kuhajte dok ne omekšaju i puste tekućinu, oko 5 minuta. Protisnite ih kroz sitno sito kako biste se riješili tvrđih dijelova i dobili samo sok. Sok vratite natrag u zdjelicu, pjenjačom umiješajte škrob pa kuhajte dok se sos malo ne zgusne, oko 3-4 min. Potpuno ohladite.
-
Za podlogu kekse usitnite (u sjeckalici ili pomoću kuhinjskog bata) i pomiješajte s otopljenim maslacem. Usipajte u kalup za tortu i dobro utisnite pomoću zadnje strane žlice. Stavite u hladnjak.
-
Zatim pripremite kremu – prvo želatinu prelijte s tri žlice vode i ostavite 7-8 min da nabubri. Za to vrijeme pomiješajte jogurt sa šećerom i vanilijom. Sada želatinu prelijte s još dvije žlice vode i otopite na laganoj vatri, pazeći da ne zakipi. Otopljenu želatinu dodajte u jogurt, a nakon toga pažljivo umiješajte tučeno slatko vrhnje.
-
Kremu podijelite na četiri jednaka dijela. U jedan dio umiješajte najveći dio sosa od jagoda, oko 2/3. U drugi dio umiješajte 2/3 preostalog sosa, a u treći sve što ostane. Četvrti dio treba ostati bijel.
-
Na podlogu od keksa usipajte najtamniju kremu, poravnajte i stavite u zamrzivač na 15 min da se stisne dovoljno da možete preliti idući sloj. Sada ide onaj malo tamniji pa opet u zamrzivač – i tako da bijelog sloja.
-
Kad stavite zadnji sloj, poravnajte površinu i stavite tortu na hlađenje u hladnjak najmanje 4 sata, ali najbolje preko noći.
-
Kad se kreme stisnu, pažljivo skinite obruč torte i papir za pečenje pa tortu ukrasite po želji. Držite u hladnjaku do posluživanja. Dobar tek!
Napomene: Naravno da možete koristiti i drugo voće (zamislite samo boju ako biste radili s borovnicama), i naravno da može ići i zamrznuto voće. U ovom receptu preporučamo mljevenu želatinu, a ne u listićima. Količinu šećera u receptu također možete prilagoditi sebi, a možete staviti i koricu limuna za dodatnu aromu.
Izvor: Food blogerica Like Chocolate