Sastojci za 12-14 kom palačinka:
- 5 jaja
- 0,5 l Tonka mlijeka
- 150 g brašna
- 2 žlice škrobnog brašna
- 1 žlica ulja
- prstohvat soli
Priprema:
Od svih sastojaka umutite tekuće tijesto za palačinke, pa ga pustite na sat vremena da odstoji u frižideru. Tijesto podijelite na 4 dijela.
Za zelene vam treba malo skuhanog ili svježeg špinata, za crvene nekoliko žlica crvenog bobičastog voća, za plave malo borovnica, a za žute, prah kurkume. Sve sastojke izmiksajte u blenderu, pa ispecite palačinke.
Sastojci za crvene palačinke sa bobičastim voćem (za 4 palačinke):
- 100 g šumskog voća
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica meda
- aroma vanilije
- svježe voće
- 100 g Tonka vrhnja za šlag
- 1 Tonka jogurt
- svježe nasjeckana menta
Priprema:
Na laganoj vatri napravite brzi džem od voća, meda i limunovog soka. Na kraju dodajte aromu vanilije. Palačinke poslužite sa svjezim džemom, voćem i jogurtom. Za sladokusce, umutite 100 g slatkog vrhnja i pomiješajte ga sa jogurtom i poslužite uz svježe voće!
Sastojci za zelene palačinke od špinata sa gljivama (za 4 palačinke):
- 200 g vrganja
- 100 g slanutka
- 50 g Tonka čvrstog jogurta
- 1 žlica tahinija
- 1 žlica maslinovog ulja
- prstohvat soli
- 1/2 soka od limuna
- 1 grubo ribana jabuka
- rikola
- tostirani suncokret
Priprema:
Na maslinovom ulju pirjajte vrganje 20-ak minuta. Odložite sa strane dok ne pripremite kremasti slanutak. U zasebnoj zdjelici pomijesajte tahini, jogurt, jabuku, sol i limun. Na kraju dodajte kuhani slanutak. Zelene palačinke servirajte sa gljivama i žlicom kremastog umaka. Povrh pospite sezamom i sezonskom salatom!
Sastojci za žute rolice sa batatom, slanutkom i feta sirom (za 4 palacinke):
- 1 veći batat
- 150 g Tonka čvrstog jogurta
- 200 g feta sira
- 100 g kuhanog slanutka
- 50 g kuhanog špinata
Priprema:
Batat posolite, pa pecite u pećnici na 200 C oko 40 min. Kada je pečen vilicom ga zgnječite u pire. Polovicu palačinke premažite pireom od batata, a polovicu jogurtom. Povrh stavite nekoliko kockica feta sira i listove špinata. Slaganje zavrsite sa slanutkom, pa ih zarolajte, izrezite, posložite u posudu i poslužite.
Autorica: Iva Tomić Smojver @sportlysweet


