Sastojci za 12-14 kom palačinka:

  • 5 jaja
  • 0,5 l Tonka mlijeka
  • 150 g brašna
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • 1 žlica ulja
  • prstohvat soli

Priprema: 

Od svih sastojaka umutite tekuće tijesto za palačinke, pa ga pustite na sat vremena da odstoji u frižideru. Tijesto podijelite na 4 dijela.

Za zelene vam treba malo skuhanog ili svježeg špinata, za crvene nekoliko žlica crvenog bobičastog voća, za plave malo borovnica, a za žute, prah kurkume. Sve sastojke izmiksajte u blenderu, pa ispecite palačinke.

 

Sastojci za crvene palačinke sa bobičastim voćem (za 4 palačinke):

  • 100 g šumskog voća
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica meda
  • aroma vanilije
  • svježe voće 
  • 100 g Tonka vrhnja za šlag 
  • 1 Tonka jogurt 
  • svježe nasjeckana menta

Priprema:
Na laganoj vatri napravite brzi džem od voća, meda i limunovog soka. Na kraju dodajte aromu vanilije. Palačinke poslužite sa svjezim džemom, voćem i jogurtom. Za sladokusce, umutite 100 g slatkog vrhnja i pomiješajte ga sa jogurtom i poslužite uz svježe voće!

Sastojci za zelene palačinke od špinata sa gljivama (za 4 palačinke):

  • 200 g vrganja
  • 100 g slanutka
  • 50 g Tonka čvrstog jogurta 
  • 1 žlica tahinija
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • 1/2 soka od limuna
  • 1 grubo ribana jabuka
  • rikola 
  • tostirani suncokret

Priprema:
Na maslinovom ulju pirjajte vrganje 20-ak minuta. Odložite sa strane dok ne pripremite kremasti slanutak. U zasebnoj zdjelici pomijesajte tahini, jogurt, jabuku, sol i limun. Na kraju dodajte kuhani slanutak. Zelene palačinke servirajte sa gljivama i žlicom kremastog umaka. Povrh pospite sezamom i sezonskom salatom!

Sastojci za žute rolice sa batatom, slanutkom i feta sirom (za 4 palacinke):

  • 1 veći batat
  • 150 g Tonka čvrstog jogurta 
  • 200 g feta sira
  • 100 g kuhanog slanutka
  • 50 g kuhanog špinata

Priprema: 
Batat posolite, pa pecite u pećnici na 200 C oko 40 min. Kada je pečen vilicom ga zgnječite u pire. Polovicu palačinke premažite pireom od batata, a polovicu jogurtom. Povrh stavite nekoliko kockica feta sira i listove špinata. Slaganje zavrsite sa slanutkom, pa ih zarolajte, izrezite, posložite u posudu i poslužite.

 

Autorica: Iva Tomić Smojver @sportlysweet