Sastojci:

Podloga (kalup 26 cm):

  • 260 g samljevene granole
  • 4 žlice mrvica granole (komadići)
  • 80 g otopljenog maslaca
  • 1 žlica kokosa
  • 4 žlice kompota od marelica

Krema:

  • 750 g @tonka_mlijeko planinskih jogurta od vanilije (5 kom)
  • 1 dl kompota od marelica (sok)
  • 10 g želatine
  • 300 g tučenog slatkog vrhnja + polovice marelica (1 kompot - 470 g ocijeđene mase)

Preljev:

  • 400 g džema od marelica
  • 2️ žlice soka limuna

Priprema:

Granolu sameljite. Želite dobiti izgled mljevenih keksiju. Pomiješajte mljevenu s 4 žlice krupne i 1 žlicom kokosa pa prelijte otopljenim maslacem i promiješajte. 2️. Utisnite u kalup za tortu i stavite peći 8 min u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. 3. Izvadite iz pećnice i još vruće poškropite s 4 žlice kompota pa stavite sastrane da se ohladi.

Slatko vrhnje izmiksajte, nek bude spremno. Želatinu namočite i priremite prema uputama na pakiranju. Jogurte i kompot promiješajte pa im dodajte otopljenu i zagrijanu želatinu (polako, u tankom mlazu) dobro miješajući.  Lagano špatulom umiješajte prvo 1-2️ žlice slatkog vrhnja da se smjese povežu, a onda umiješajte i ostatak. Smjesa treba biti jednolična. Izlite kremu u kalup i u kremu vilicom uronite polovice marelica, naslažite ih ukrug u 2️ reda. Neka budu okrenute trbuhom prema gore. Stavite u frižider preko noći.

Džem prokuhajte sa sokom limuna i kad lagano prohladi - premažite tortu i ponovno ohladite pa ukrasite po želji!

Autorica recepta: Tamara Sitar  @tamarasita