Mirisi i šarenilo voća oduzimaju nam dah na svakom koraku. Svakako je svima draže imati domaće, po mogućnosti tek ubrano voće, pogotovo kad je riječ o jagodama. Ti mali slatki crveni plodovi svakog će osvojiti, tim više kada oplemene nama nam drage slastice. Za vas smo pripremilo predivnu tortu, koju čine žele od jagoda i krema od vanilije.
Sastojci:
- 6 jaja
- 400 g glatkog brašna
- 250 g šečera
- 100 ml ulja
- Tonka Planinski jogurt
- 100 ml mlijeka
- 2 vanilin šečera
- 2 praška za pecivo
Krema od vanilije:
- 1 puding od vanilije
- 250 ml Tonka mlijeka
- 50 g šečera
- 200 ml Tonka slatkog vrhnja
- Nekoliko komada svježjih jagoda
Žele preljev od jagoda:
- 50 g šečera
- 500 g svježjih jagoda
- 3 žlice gustina
Ganache od čokolade :
2 bijele čokolade sa kokosom i chrispijem
200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Jaja i šečer za biskvit pjenasto izradite. Dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šečer. Postepeno ulijte ulje i mlijeko, i na kraju umiješajte Planinski jogurt. Smjesu rasporedite na 3 jednaka dijela i pecite u okruglom kalupu na 180 °C oko 20 minuta. Svaki pečeni biskvit namočite sa limunovim sokom. Od mlijeka odvojite jedan dio koji ćete pomiješajti sa prahom od pudinga i šečerom, a ostatak stavite da zakuha. Kad je mlijeko spremno, lagano ulijte smjesu za puding i šećer. Miješajte sve dok se ne zgusne, pa sklonite sa vatre. Prebacite u drugu posudu, pokrijte sa folijom i ostavite da se ohladi. Kad se krema ohladila, dodajte joj slatko vrhnje i izradite ju sve dok ne postane pjenasta i prozračna. Nekoliko komada jagoda dodajte kremi i izmješajte kako bi krema poprimila miris jagoda i dobila laganu rozu boju. Ostatak jagoda očistite od peteljki, prepolovite ih i ubacite u blender. Kad su se jagode samljele, prebacite ih posudu za kuhanje i stavite na vatru. Dodajte im šećer i pustite da zakuhaju. Dodajte izmješani gustin i miješajući kuhajte dok se ne zgusne.
Ganache ćete napraviti na sljedeći način: na pari otopite čokoladu (možete koristiti i običnu bijelu čokoladu). Dodajte joj slatko vrhnje i promiješajte. Na prvi biskvit premažite jedan dio kreme. Stavite preko kreme drugi biskvit. Preko drugog biskvita stavite preljev od jagoda, pa preko stavite trećin biskvit. Preko zadnjeg biskvita premažite ostatak kreme i ono kreme što vam ostane iskoristite za bočno premazivanje torte.
Ganache prelijte preko torte.
Tortu ukrasite po želji.
U slast!
Izvor: Food blogerica Dalmatian things with Nina