Sastojci:

  • Biskvit za tortu (promjera 18 cm):
    130 g integralnih Digestive keksa ili tipa Petit Buerre
    60 g otopljenog maslaca
     
  • Umak od jagoda:
    300 g jagoda
    2 žlice meda
    1 žlica gustina
     
  • Za kremu:
    400 g Tonka Planinskog jogurta od vanilije
    200 ml Tonka vrhnja sa šlag
    2 žlice meda
    15 g želatine* + voda (prema upustvima)

*ako koristite želatinu u listićima, upotrijebite 10 listića želatine (1 vrećica želatine u prahu, tj. 15 g, odgovara 6-8 listića želatine što je dosta za pola litre tekućine)

Priprema:

Prvo pripremite umak od jagoda. Jagode nasjeckajte na kockice, pospite sa medom i ukuhajte na laganoj vatri dok voće ne omekša. Usitnite štapnim mikserom, ponovno vratite na vatru, dodajte jednu žlicu škrobnog brašna, pa kuhajte dok se smjesa ne poveže i zgusne. Pustite da se ohladi sa strane.

Za podlogu usitnite kekse u kuhinjskom robotu, pa ih povežite u jednoličnu smjesu s maslacom. Utisnite kekse u kalup koji ste prethodno premazali i obložili papirom za pečenje. Stranice/obruč torte također obložite papirom za pečenje.

Za kremu pomiješajte jogurt sa medom. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. Želatinu prelijte sa hladnom vodom, pustite 5-8 min da nabubri, pa je potom otopite na laganoj vatri. Umiješajte želatinu u jogurt, a nakon toga i slatko vrhnje, pa umak od jagoda. Kremu prelijte na keks podlogu i stavite u zamrzivač ili u hladnjak na hlađenje sve dok se torta ne stisne i učvrsne, najbolje preko noći. 

U slast!

Autorica recepta: Iva Tomic Smojver @sportlysweet