Napokon su došle i prve domaće jagode. Jedva smo dočekali taj trenutak da ih odmah ubacimo u neku tortu. A kada su jagode u pitanju obavezno ih kombiniramo uz jogurt i slatko vrhnje.

Ova torta je izuzetno lagana i osvježavajuća i prije svega jednostavne pripreme. Kada je jogurt u pitanju uvijek koristite masnije i gušće teksture kao npr. naš grčki tip jogurta Tonka planinski jogurt koji je idealne teksture za sve torte i kolače.

Što se tiče samih jagoda s njima možete napraviti puno toga, od džemova, pekmeza, likera, sokova i sl..

Ako odlučite napraviti ovu tortu obećajemo da ćete ju uvrstiti u svoje omiljene. U nastavku otkrijte recept i okušajte se u njenoj slatkoj izradi. Sastojci

Biskvit

  • 2 jaja
  • 50 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 10 dag glatkog brašna
  • 1 mala žličica praška za pecivo
  • 1,5 dcl mlijeka za preliti biskvit

Krema

  • 30 dag svježih jagoda
  • 30 dag planinskog jogurta
  • 3 dcl slatkog vrhnja za šlag
  • 12 dag šećera u prahu
  • pola vrećice mljevene želatine

Preljev

  • 20 dag svježih jagoda
  • 1 dcl slatkog vrhnja za šlag
  • 1 dcl vode
  • 5 žlica šećera
  • 1 vrećica mljevene želatine

Priprema

Biskvit

Jaja pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Izmiksajte smjesu. Bit će vam nešto gušća ali to je sasvim normalno.

Na dno kalupa (26 cm promjer) stavite papir za pečenje te izlijte smjesu i poravnajte. Biskvit pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C 10 do 15 min.

Kada je biskvit pečen izvadite ga iz kalupa, prelijte s mlijekom (okvirno 1,5 dcl je dovoljno) i pustite da se ohladi.

Krema

Pola vrećice želatine prelijte s dvije žlice hladne vode i pustite 5 minuta da nabubri.

Za to vrijeme jagode očistite, operite i izrežite na male komadiće.

U drugoj posudi izmiksajte slatko vrhnje u šlag, s oprezom. Ne smijete ga izraditi do kraja već pustite da ne bude jako čvrsto. Zatim dodajte jogurt i šećer u prahu. Dobro promiješajte. Dok budete miješali i šlag će se još učvrstiti.

Zatim želatinu lagano zagrijte i ulijte u kremu, promiješajte.

Za kraj dodajte jagode i ponovo promiješajte da vam se jagode rasporede po kremi.

Biskvit stavite na stalak za torte i oko njega obruč od kalupa. Zatim dodajte kremu i ravnomjerno ju rasporedite po biskvitu.

Za kraj napravite preljev, tako što ćete jagode usitniti posuti ih šećerom i dodati vodu. Stavite ih na laganu vatru i kada se šećer otopi usitnite ih štapnim mikserom. Pustite da se ohladi. Vrhnje izradite u šlag i dodajte u preljev.

Zatim dodajte želatinu (prethodno ju napravite prema uputama na vrećici) i promiješajte. Dobiveni preljev prelijte preko kreme i ukrasite jagodama.

Tortu ostavite u hladnjaku na par sati ili preko noći, zatim maknite obruč i poslužite.

Torta od jagoda i jogurta u izvedbi poznate food blogerice Mama Drama

Jer mame biraju uvijek najbolje!