Profil tvrtke

Tvrtka PIK d.d. Rijeka ima tradiciju proizvodnje mlijeka, pekarskih i slastičarskih proizvoda te tjestenine od preko 65 godina (od 1947.), te jedina u Primorsko-goranskoj županiji prerađuje mlijeko i mliječne proizvode.

PIK-ova mljekara, osnovana 1941. godine, i danas postoji na istoj lokaciji u Rijeci, na Škurinjama. Pogon je već u prvom razdoblju imao vlastiti kemijski i mikrobiološki laboratorij kako bi se pratila zdravstvena ispravnost i kvaliteta mlijeka kao sirovine i gotovih mliječnih proizvoda. Kako se grad Rijeka razvijao, tako se razvijala i PIK-ova mljekara kako po količini prerađenog mlijeka tako i po vrstama mliječnih proizvoda.

300+

djelatnika

PIK zapošljava tristotinjak djelatnika i mnogobrojne kooperanate, te kontinuirano ulaže u usavršavanje tehnike, tehnologije i edukaciju stručnih kadrova. Kvaliteta proizvoda je PIK-ov imperativ i prati se u vlastitim suvremeno opremljenim laboratorijima te putem ugovora s ovlaštenim ustanovama.

PIK je implementirao sustave upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane te je dobitnik međunarodno priznatih certifikata kvalitete ISO 9001, ISO 22000 i IFS.

Hrvatska poljoprivredna agencija, institucija usmjerena na razvoj sektora mljekarstva, pokrenula je 2010.-te godine uvođenje znaka „MLIJEKO HRVATSKIH FARMI” kojim se dodatno želi istaknuti kvaliteta mlijeka proizvedenog na hrvatskim farmama, a samim time i mlijeka i mliječnih proizvoda dobivenih iz toga mlijeka. Od 2010.-te godine i Tonkini proizvodi ponosno nose znak „MLIJEKO HRVATSKIH FARMI”.

Tonka mlijeko

Samo se prirodno može nazvati prirodnim. Samo najbolje može postati tradicija. Samo 100% domaće mlijeko može postati Tonka mlijeko.

PIK Rijeka za vas već 70 godina neumorno usavršava proizvodnju svojeg mlijeka kojeg nabavlja na pomno odabranim farmama diljem Gorskog kotara, Like i Istre. Prostrani pašnjaci okupani suncem, čist zrak i točno određena pasmina krava stvaraju harmoniju prirode, ljubavi i ljepote koja se pretače u svaki Tonka proizvod. Daje im dušu. Ono nešto što ih čini posebnima. I jedinstvenima. Tonka je postala oznaka vrhunskog mlijeka, neodoljivog, prirodnog okusa čiju svježinu čuva Tetra Pak ambalaža.

IMAG0057.jpg DSCF9340.jpg

Tonka mlijeko visoke je kvalitete, u kojem su sačuvane sve prehrambene vrijednosti jer se prerađuje u blizini područja s kojeg potječe - pašnjaka Gorskog kotara, Istre i Like, te su transport i manipulacija mlijeka svedeni na minimum. Tonka mlijeko se kontinuirano analizira, svakodnevno se utvrđuje njegova čistoća i ispravnost. Upravo naše mlijeko, dokazano, nikada nije bilo kontiminirano aflatoksinima što dodatno potvrđuje njegovu izvanrednu kvalitetu. Uz to što je sigurno i provjereno, mlijeko sadrži velik broj hranjivih tvari, a obožavaju ga i djeca i odrasli.

PIK-ova mljekara je suvremena mljekara koja prerađuje domaće svježe mlijeko sa domaćih gospodarskih imanja, čiji su vlasnici kooperanti PIK-a, njih 300-tinjak. Kooperanti, ovisno o njihovoj veličini imaju u prosjeku 2 krave (mali), 4 krave (srednji) ili 20ak krava (veliki kooperanti). Opremljena je vlastitim kemijskim i mikrobiološkim laboratorijem u svrhu praćenja kvalitete i zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda.